Rakamaz

Rakamaz tortenelme Hirek, esemenyek Publikaciok Rakamaz  tortenete Rakamazi nemetek 1956 Vendegkonyv, Guestbook Rakamazi képeslapok Snekszer Károly írásai Snekszer Károly írásai 2.  Perényi Márton fotói Városnapi ünnepség 2008 Népirtás Katonai munkaszolgálaton

Rakamazi képeslapok

A Kálvária-kápolna Rakamazon

A Tisza szabályozási és ár mentesítési munkálataiba nagyvállalkozóként kapcsolódtak be a rakamazi német családok, megvagyonosodtak és megvásárolták a környező települések földjeit. (A munkásokat tőkés vállalkozók fogták össze, s a bérmunka a vállalkozói rendszer elterjedésével általánossá vált az egész Tisza-völgyben az 1860-as évekre. Ez meggyorsította a szabályozási munkát). Scherflek János (*1811. Rakamaz – +1870. november 17. Rakamaz) is így gazdagodott meg. A vagyonából 1863-ban a „keresztdombon” a keresztek alá kápolnát építtetett, amit 1897-98-ban felújítottak és kibővítettek. A Kálvária egész területének a birtoklásáért Rakamaz község elöljárósága és a rakamazi római katolikus egyház között 1879-től megindult peres ügynek a kiváltó oka, hogy megnőtt a terület gazdasági értéke (az állomás kibővítése, iparvágányokat vezettek a dohánybeváltó raktárakhoz, új köz- és terményraktárak épültek közel a kápolnához). A tulajdonjogi viszonyok csak 1890-re rendeződtek, az egyház győzelmével – az általa kért terület megtartásával. 1944. november 1-én a visszavonuló német katonák felrobbantották a Kálvária-kápolnát, amit csak 1954-re sikerült helyreállítani.


A Kálvária-kápolna, képeslap 1938-ból. Perényi Károly reprodukciója.

   Rakamazi képeslap 1972-ből. A bal felső sarokban a Kossuth szobor, a bal alsó sarokban a Művelődési ház, a kép jobb oldalán a nagytemplom látható.

Rakamazi képeslap 1972-ből. Perényi Károly reprodukciója.

Rakamaz, 1959. Fő utca. Stomp Mihály gyűjteményéből.Perényi Károly reprodukciója.

Rakamaz, 1959. Fő utca.

Brief Description

Sample Photo 4

Brief Description

Sample Photo 5

Brief Description

Sample Photo 6

Brief Description

Free