Rakamaz

Rakamaz tortenelme Hirek, esemenyek Publikaciok Rakamaz tortenete Rakamaz a 18. szazadban 1956 Vendegkonyv, Guestbook Rakamazi képeslapok  Perényi Márton fotói Városnapi ünnepség 2008 Népirtás

Rakamazi képeslapok

A Kálvária-kápolna Rakamazon

A Tisza szabályozási és ár mentesítési munkálataiba nagyvállalkozóként kapcsolódtak be a rakamazi családok, megvagyonosodtak és megvásárolták a környező települések földjeit. (A munkásokat tõkés vállalkozók fogták össze, s a bérmunka a vállalkozói rendszer elterjedésével általánossá vált az egész Tisza-völgyben az 1860-as évekre. Ez meggyorsította a szabályozási munkátÖ. Scherflek János (*1811. Rakamaz – 1870. november 17. Rakamaz) is így gazdagodott meg. A vagyonából 1863-ban a „keresztdombon” a keresztek alá kápolnát építtetett, amit 1897-98-ban felújítottak és kibõvítettek. A Kálvária egész területének a birtoklásáért Rakamaz község elöljárósága és a rakamazi római katolikus egyház között 1879-tõl megindult peres ügynek a kiváltó oka, hogy megnõtt a terület gazdasági értéke (az állomás kibõvítése, iparvágányokat vezettek a dohánybeváltó raktárakhoz, új köz- és terményraktárak épültek közel a kápolnához). A tulajdonjogi viszonyok csak 1890-re rendezõdtek, az egyház gyõzelmével – az általa kért terület megtartásával. 1944. november 1-én a visszavonuló német katonák felrobbantották a Kálvária-kápolnát, amit csak 1954-re sikerült helyreállítani.


A Kálvária-kápolna, képeslap 1938-ból. Perényi Károly reprodukciója.

   Rakamazi képeslap 1972-ből. A bal felső sarokban a Kossuth szobor, a bal alsó sarokban a Művelődési ház, a kép jobb oldalán a nagytemplom látható.

Rakamazi képeslap 1972-ből. Perényi Károly reprodukciója.

Rakamaz, 1959. Fő utca. Stomp Mihály gyűjteményéből.Perényi Károly reprodukciója.

Rakamaz, 1959. Fő utca.

Brief Description

Sample Photo 4

Brief Description

Sample Photo 5

Brief Description

Sample Photo 6

Brief Description

Free